DPF

Filter trdih delcev je sestavni del izpušnega sistema vseh avtomobilov z dizelskim motorjem z oznako Evro IV ali več. DPF filter v avtomobil ni vgrajen neposredno zaradi samega vozila ampak zaradi nas, ljudi. V njem se namreč kopičijo neizgoreli delci izpušnih plinov, ki bi jih ljudje sicer vdahnili. Ko se delci v filtru nakopičijo in zmanjšajo pretok zraka skozi filter, motorna elektronika pošlje ukaz za t.i. regeneracijo. Elektronika bo tako nadzorovano drastično povečala temperaturo izpušnih plinov in tako omogočila, da nakopičeni delci izgorijo, ter tako izpraznijo filter in omogočijo ponovni cikel lovljenja sajastih delcev. Pri večini vozil se regeneracije pojavljajo približno vsake 800 do 1500 prevoženih kilometrov. Ko se prižge opozorila lučka filtra trdih delcev, vam avtomobil sporoča da je filter že zelo zamašen, ampak regeneracije, ki bi ga očistila ne more uspešno izvesti. Kako pride do tega?

  • Mestna vožnja : s kratkimi razdaljami navadno ne dosežemo potrebne temperature in časa delovanja motorja, da bi se lahko regeneracija v celoti izvedla.
  • Nečistoče v gorivu: te zamažejo filter, izgorijo pa ne. Tako elektronika neprestano ukazuje regeneracijo, kar po določenem številu ponovitev prikaže opozorilno lučko in motor omeji na zasilno delovanje.
  • Mehanske poškodbe ali obrabe pogonskega sklopa: poškodbe turbopolnilnika, katalitičnega pretvornika, EGR ventila ali motorja, ki jih ostali senzorji ne zaznajo se po navadi kažejo v večji sajavosti motorja. Žal, tako napako odkrijemo šele ko se filter trdih delcev povsem zasiči.
  • Nestrokovno povečanje moči avtomobila (chipiranje) privede do izrazitega dimljenja pri polni moči, zaradi presežka. Visoka temperatura pri polni moči in vdor velike količine kisika po nenadnem odvzemu plina povzročita gorenje in posledičen razpad filtra.

 

Ko pride do nepravilnega delovanja DPF filtra je popravilo nujno, saj bo večina avtomobilov po določenem času nepravilnega delovanja prešla v zasilno delovanje. DPF filter lahko vedno zamenjamo z novim. V nekaterih primerih je možno filter očistit (z diagnosticijskimi orodji sprožiti nadzorovano prisilno regeneracijo), vendar je rešitev le začasna in vprašljivega uspeha.

Zaradi visokih stroškov zamenjave DPF filtra so se v praksi pojavile različne neprimerne bližnjice do ponovnega delovanja vozila, kot so luknjanje filtra, izkop opozorile lučke s testerjem  in podobne ‘hitre rešitve’, ki onemogočajo pravilno delovanje vozila in povzročajo okvare na sistemih odvisnih od filtra trdih delcev. Da povrnemo avtu varno delovanje, smo v naši delavinici razvili celovito rešitev za odstranjene filtre trdih delcev.

 

EGR:

EGR ventil je del izpušnega sistema. S svojim delovanjem vrača del izpušnih plinov nazaj v motor in tako zmanjšuje izpuste dušikovih oksidov (NOx).

Z leti uporabe ali pri uporabi slabših goriv, z več nečistočami, se le-te počasi nabirajo na ventilu. Obloge bodo postopoma povzročile da se bo ventil zataknil, naj si bo v odprti ali zaprti legi. Na tako nedelovanje nas v sodobnejših avtomobilih opozarja opozorilna lučka motorja. Pri starejših avtomobilih se bo nedelovanje EGR ventila pokazalo v večji porabi goriva in slabših izpušnih  plinih.

 

Swirl flap:

Zračne lopute sesalnega kolektorja so majhni ventili metuljaste oblike, ki regulirajo dovod zraka v motor. S svojo postavitvijo lopute zagotavljajo dovoljšnjo turboletnost zraka, in tako omogočajo boljše mešanje zraka in goriva tudi pri nižjih vrtljajih motorja. Bolj homogena zmes bolje izgoreva in ustvarja manj strupenih izpustov, v manjšem deležu pa tudi izboljšuje moč motorja pri nizkih vrtljajih.

Na žalost pa zračne lopute niso zaslovele s svojo učinkovitostjo, ampak s pogostimi okvarami, ki so z njimi povezane. Nečistoče, ki se na njih nabirajo zaradi prehoda zraka skozi EGR ventil povzročajo da se loputke zatikajo, v skrajnih primerih pa tudi poškodujejo ali celo polomijo. Zatikanje loput nam nakazuje opozorilna lučka motorja, pri čemer je pametno nemudoma ukrepati, saj lahko okrušeni ali polomljeni delčki padejo skozi sesalni ventil na bat motorja, ter tako poškodujejo pogonski agregat.

 

Hot start:

Pri avtomobilih skupine Volkswagen (Audi, Seat, Škoda) z vgrajenimi 1.9 in 2.0 TDI motorji je težava z zagonom ogretega avtomobila znana nevšečnost. Ko boste, po vsaj nekaj kilometrski vožnji, avtomobil ugasnili in ga nato poskušali znova vžgati, boste kar lep čas poslušali delovanje zaganjača preden bo motor končno zarohnel. Mogoče ste že poskušali zamenjati akumulator in zaganjač, pa Boschevo črpalko, težava pa kljub temu ne izgine povsem.

Srž problema se namreč ne skriva izključno v slabem delovanju omenjenih komponent, ampak predvsem v sistemu, ki te enote krmili. V naši delavnici vam nudimo programsko odpravo napake v krmilniku motorne elektronike, ki preverjeno deluje.

 

Tuning

Za informacije nas pokličite na 051-232-055.